W Gruzji je się pysznie, obficie i stosunkowo prosto. Gruzja słynie z różnych chlebków, placków, serów i chinkali. Wszystkich gotowych do tego by odbyć kulinarną podróż zapraszamy na warsztaty kuchni gruzińskiej do Wierzchosławic. Przygotujemy najlepsze gruzińskie specjały!
Na pytania nurtujące osoby zainteresowane kuchnią kaukaską będzie można uzyskać odpowiedzi podczas warsztatów jakie odbędą się w Centrum Kultury Wsi Polskiej w Wierzchosławicach.
Termin:
21 kwietnia 2018 r. (sobota) w godz. od 10.00 do 14.00
Do kogo kierujemy ofertę warsztatów?
W sporej części na pewno do pasjonatów kulinarnych – którzy dla własnej satysfakcji i dla zdrowia chcą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną oraz poznać kuchnię z dalekiej Gruzji.
Informacje o warsztatach:
W trakcie warsztatów przygotujemy najbardziej znane tradycyjne gruzińskie potrawy, w tym pyszne pierożki chinkali z mięsem i bulionem w środku oraz kilka odmian „gruzińskiej pizzy”, czyli drożdżowego placka z serem, jajkiem lub mięsem o nazwie chaczapuri.
Poznamy również nieco historii oraz obyczajów kulinarnych Gruzji, a także tradycję wnoszenia toastów.
Po zajęciach odbędzie się wspólna degustacja przygotowanych potraw. Nie zabraknie też czasu na miłą konwersację w doborowym towarzystwie. Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów. Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie warsztatów pozwalają na przygotowanie gruzińskich specjałów w domowym zaciszu.
Wykładowca:
Warsztaty poprowadzi – Iweri Czoniszwili – z urodzenia Gruzin, mieszkający w Krakowie i prowadzący tam własną kuchnię gruzińską pn. „Gruzińskie specjały”.
Koszty:
– 75 zł od osoby. Cena obejmuje 4 godzinne warsztaty oraz wszystkie niezbędne materiały i składniki do wykonania dań (a także kilka niespodzianek o które zadba prowadzący).
Liczba miejsc jest ograniczona (tylko 20 miejsc). Szczegółowe informacje dotyczące warsztatów oraz zapisy w recepcji Gminnego Centrum Kultury w Wierzchosławicach, a także pod numerem telefonu 14 657 57 57.
Serdecznie zapraszamy!